“Başta yerel yönetimler olmak üzere ilgili kurumların ve müteahhitlerin, vatandaşların güvenli binalarda huzur içinde olmaları için, depreme dayanıklı bina yapılmasında bu bilgileri dikkate almalarını öneriyoruz” dileğiyle, İnönü Üniversitesi tarafından “Depremsellik Açısından Malatya” adıyla bilimsel bir kitap yayımlandı.
24 Ocak 2020 Elazığ-Sivrice merkezli meydana gelen ve Malatya’da da önemli can ve mal kaybına neden olan deprem, sonrası harekete geçen İnönü Üniversitesi, hasar yarattığı bölgelerde; fay hareketleri, baskın titreşim frekansı ve periyodu oranlarının belirlenmesi amacıyla “Depremsellik Açısından Malatya” adlı bir kitap yayınlandı.
Kitapta, Pütürge-Doğanyol, Kale ve Malatya merkez- Yeşilyurt bölgelerinin 14 farklı noktalarında yapılan depremsellik ölçüm sonuçları bilgi ve grafiklerle yer aldı.
İlimizde meydana gelen depremlerin hasarları ve fayların yüzeyde oluşturduğu izleri belirlemek amacıyla hazırlanan ve yapılaşma alanında ilgili kurumların dikkate alınması önerisiyle hazırlanan kitap, İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Poyraz, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Bölümü Öğretim üyelerinden Dr. Fethi Ahmet Yüksel ve İstanbul Üniversitesinin Lisansüstü öğrencilerinden Jeofizik Mühendisi Kerim Avcı tarafından hazırlandı.
Ölçüm yapılan noktalar
“Depremsellik Açısından Malatya” adlı kitapta 24 Ocak depreminin ağır hasar yarattığı bölgeler olan
Doğanyol-Pütürge’de 4 farklı noktada (Ormaniçi-Pütürge Lisesi- Doğanyol İlçesi arası)
Doğanyol-Kale’de 3 ve
Malatya merkez ve Yeşilyurt 7 farklı noktada ( TED Koleji güney yamacı, Teknokent doğusu, Barguzu Belediyesi doğusu, Bostanbaşı, Çilesiz, Çarmuzu, Tecde Mahallelerinde yapılan ölçümleri bilimsel bilgi ve rakamlarla yer alıyor.
malatyayorum.com