Yaşar KARAASLAN yazdı
Malatya İl Tanıtım Kurulu’nun 7. Toplantısındayız. Malatya Kültür Yaşam Derneğini (MKYD) temsilen toplantıda bulunuyorum. .Vali Hulusi Şahin’in Başkanlığında yapılan görüş alış-verişi toplantısı (salt toplantı demek haksızlık olur ) Mülki-yerel ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan kurul üyeleri Malatya’nın kültür ve turizmle ilgili görüşlerini açıkça ve özgürce ifade edebildiler. Bu benim açımdan uzun yıllardır (üzülerek belirtmek zorundayım ki) tanık olamadığın özgürce gerçekleşen bir görüş alış-verişi toplantısıydı.
Tespitleri
Vali Şahin’in açılış konuşmasında değindiği “ Malatya, şimdiye kadar kültür ve turizm anlamında çok güzel çalışmalar, etkinlikler, festivaller, fuarlar yapmış. Bunlar azımsanacak işler değil. Çok güzel. Malatya’ya yakışan da bu, ama sorunlar var. Turist sayısında, yatakların doluluk oranlarında istatistiki rakamlarda bunları görebiliyoruz. Hiç de iyi değil. Yani yanlışlıklar var” ifadelerinden sonra devamında “ Bunu güçlerin dağılımı ve plansızlığa bağlayabiliriz. Bir hafta öncesinden festival yapalım demişler ve yapmışlar. Böyle olmaz. Potansiyelimiz belli, paydaşlarımız belli. Bu tür erkinlikleri bundan sonra plan-program dahilinde yapacağız” sözlerini duyunca afallamadım desem yalan olur. (Çünkü bu ifadeleri ben söylemiyorum. Şehrimizin mülki amiri yani devletimizin temsilcisi söylüyor).
Bu tespitlerden sonra yapılacak etkinliklerle ilgili bölümde, “Ayın 25’inde İsmet İnönü’yü anma programı var. Program önüme geldiğinde dolu dolu değildi. Bu Malatya’ya yakışmaz. Dolu dolu olması gerekirdi” sözleri üzerine söz istedim ve “Sayın Valim, Kültür Yaşam Derneği olarak her yıl İnönü’yü başta “fotoğrafla İnönü ve Malatya” fotoğraf sergisi olmak üzere satranç, briç gibi bir çok garklı alanlarda anma etkinlikleri düzenliyoruz. Bu yıl anma etkinliği yapmama nedenimiz vefatının 50. Yılı olması nedeniyle önümüzdeki yol daha kapsamlı bir etkinlik yapma düşüncesiyle yapamadık. İnönü’nün Malatyalılarla çekilmiş 60-70 kadar fotoğraflarımız arşivimizde duruyor.” Diyerek anma programlarının yapıldığını söyledim. Vali Şahin’de “fotoğrafları, Pazar günü gerçekleştirilecek olan anma programında sergileyelim” talimatı verdi.
Ve müjdeleri
Yerel yönetimler tarafından 2023 yılında gerçekleştirmeyi düşündükleri festival- fuar gibi etkinliklerin takviminin netleştirilmesi konusunun görüşüldüğü bölümde Vali Beyden müjdele geldi
İlk müjde Türk Sanat ve Türk Halk musikisi ile ilgili idi. “Udi Nevres, Hakkı Coşkun, Fahri Kayahan gibi çok sayıda sanatçı yetiştiren Malatya’da neden bir beste ve güfte hatta şarkı yarışması yapılmaz Yapılamaz mı” diye sordu. Bu soru üzerine Malatya Musiki Cemiyeti Başkanı söz alarak “Yapabiliriz Sayın Valim” Diyerek yapabilecek donanıma sahip olduklarını belirtti. Vali Şahin’de “Malatya’dan beste ve güfte yarışması istiyorum” talimatını verdi.
İkinci müjde ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili idi. 19 Mayıs Bayramının kapalı alanlarda kutlamasına gönlünün razı gelmediğini belirten Vali Şahin, “ Bu yıl 19 Mayıs’ı30 Ağustos gibi, 29 Ekim gibi herkesin katılabileceği açık alanda kutlayacağız.” Diyerek 2. Müjdeyi de verdi.
Ve sonuç
Görüş alış-verişinin son bölümde Doğal ve kültürel alanlarda birçok varlıklara, kaliteli ve yetkin insan potansiyeline ve 8’den fazla büyük kapasitesi olan salonlara, Sanat Sokağı gibi, Lezzet Caddesi gibi sosyal alanlara sahip olan Malatya’da etkinlik sayısının çok az olduğunu belirten Vali Şahin, “ Sanat sokağında neden müzik yok? Lezzet Caddesinde yerel lezzetlerin yanı sıra farklı lezzetlere neden yer yok Müzik ve Gastronomi çok önemli? Sorularını sordu ve özellikle yerel yönetimlerden Malatya’yı sosyal, sanatsal ve kültürel etkinliklerle canlandırılması istedi.
Kültürel, sanatsal ve sosyal etkinlikler konusunda Vali Şahin’den net mesajlar alan yerel yönetimler (Belediyeler) bakalım bu mesajları doğru okuyabilecek mi?